вівторок, 23 серпня 2011 р.

Дещо цікаве про трихологію

Шукаючи в Неті цікаву інформацію, час від часу натикаєшся на матеріали, що, по-перше, написані простою та зрозумілою мовою, а, по-друге, українською (це така рідкість). Хочу поділитись цікавою статтею блоґерши Зоряни Львівської про трихологію. Приводжу її дослівно:
При першій зустрічі люди звертають увагу спочатку на волосся. Це факт. Це формує початкове враження. А ще відомо, що чоловіки віддають перевагу жінкам з довгим, романтично хвилястим, бажано нефарбованим волоссям. Класичний образ жіночності.

Думаю, багато знайдеться бажаючих підлягати цьому образу. Та у повсякденному житті цю красу навряд можна назвати практичною: таке волосся вимагає особливого догляду, багато часу, терпіння, але і ефект воно справляє теж не малий. Проте, якщо відрощувати довгу косу, то на перешкоді цьому постає багато ворогів: сухість, ламкість, посічені кінці, втрата еластичності, блиску, м'якості, самого волосся... тоді його просто хочеться підстригти і забути про все вищезгадане.Я ось відрощую волосся, поки терпіння ніби вистачає)))). Але була в мене інша проблема: чому вони не блищать??? Ось так і почалося моє знайомство з трихологією, наукою про волосся та шкіру голови. Багато я перечитала....

Почну зі структури волосся. Корінь волосся-жива частина волосини, що знаходиться під шкірою. Саме корінь і треба живити масками, вітамінами, збалансованим харчуванням. Стрижень волосся-це та видима частина, яку ми власне і звикли називати волоссям. Видима частина волоска складається з трьох шарів: внутрішнього (серцевини), середнього (кіркового) і зовнішньої оболонки (кутикули) або рогового шару. Саме у кутикулі і кірці міститься пігмент, що надає волоссю певного кольору. Кутикула складається з білку кератину, багатого на сіру та азот. При дії лугів та теплого середвища лускоподібна кутикула розкривається, а при дії кислот і холодного середовища-закривається. Кірковий шар-це теж зроговілі клітини.Кожен корінець з волосинкою знаходяться у такій собі ніші під шкірою, яку кличуть луковицею. У кожній луковичці є сосочок, який, власне і є живою частиною волосся. Живий сосочок буде продукувати клітини волосини доки волос росте, а коли він випадає, то на його місті той же сосочок зрощує новий. Тобто, якщо випадає волосина, то, вірогідно, на його місці виросте новий, якщо ж сосочок помер, то волос більше не виросте. Іноді люди лякаються, що випадає багато волосся, але, по-перше, це нормально 40-60 волосків на день, а восени-весною у два рази більше, а по-друге, коли випадаэ багато волосся одончасно, то це означає...що просто росте багато нового, а старе витісняється!До кожного волосяного фолікула (цибулинки) прилягають сальні та потовивідні протоки. Суміш цього секрету має захисну функцію: на поверхні волосся створюється бар'єрна водно-ліпідна плівка, що оберігає його від дії навколишнього середовища та усіляких фенів, фарб, завивок... Цього секрету вистачає, щоб зволожити волосся на довжину 15 см від коріння. Тому, маючи довге волосся, слід потурбуватися про додаткове зволоження олійками.Водно-ліпідна плівка відтворюється досить швидко, але без неї волосся беззахисне перед промінням та контрастними температурами. Вона легко руйнується при дії агресивних ПАРів у шампунях. Секрет, що виділяється також вкриває волосся необхідними мікроелементами.

Кератин-це те, з чого на 80% складається волосся, в свою чергу утворюється з двох основних амінокислот-цистину та метіоніну. Для здорового волосся вживайте білки (краще рослинні).


Хімічний склад волосся. У ньому знайдено сірку, азот, кисень, вуглець, залізо, мідь, цинк, хром, марганець, а у жінок і нікель, інші мікроелементи, а також вітаміни А, В2, В6, Р, С, О, РР та ін. Колір волосся визначається пігментом та все тими ж мікроелементам. Для темного волосся потрібні марганець, титан, свинець, срібло. Сам пігмент-меланін-поділяється на еумеланін (коричневий, чорний) та феомеланін (рудий, жовтий). Пропорціями цих двох пігментів і визначається колір волосся. Меланін-це похідий пігмент від амінокислоти тірозину-тож знову раджу білок."

Немає коментарів:

Дописати коментар